måndag 21 juni 2010

Vet inte om man ska skratta eller gråta..........

.........när man i desperation googlar på nätet om barns sömnbehov.
Hittar detta på growingpeople:

"När barnet blivit 1 år är ungefär 14 timmars sömn per dygn det vanliga. Någon gång mellan ett och två års ålder kommer det antagligen att börja sova middag bara en gång om dagen. "

14 timmar??????????????
Det är ju en eon., En ny krita, jura, trias, you name it. För mig känns det som om kontinenterna skulle hinna flytta runt halva jordklotet om jag fick sova 14 timmar. Som att man vaknar och Sverige helt plötsligt flutit ner och fastnat ihop med Tunisien. Det skulle inte förvåna mig om dinosaurier återigen traskade runt på planeten.

"kommer det antagligen börja sova middag BARA en gång om dagen"
BARA en gång om dagen. Sova middag??????? Sova?
måste det inte vara ett feltryck?
De måste mena "powernappa möjligen en gång om dagen i sådär en kvart, om du har tur. Har du riktig tur sammanfaller denna powernap med ett av dina egna grundläggande behov, såsom matintag, toabesök eller dusch"

Sen fortsätter det så här på growingpeople:

"Förmågan att sova hela natten kommer gradvis och ofta utan att man behöver göra så mycket"

g
radvis? i det här huset har vi medlemmar av varierande ålder från 1 till 34 år. Sova nätter igenom är ett minne blott. Vi har glömt hur man gör, tror jag. Det där känns som ett hån när man läser det. Utan att man behöver göra så mycket. Nej nu gör vi inget. Nästa alternativ för hel natts sömn hade varit att köpa in eter, hyra in en privat narkosläkare eller något liknande.

Vidare står det så här:
"Ibland kan det vara svårt att få en uppfattning om hur barnets mat-, lek- och sovtider ser ut, då kan det underlätta om du skriver ner dessa. Skriv ner när ditt barn vaknar, när det somnar, när det äter, när det skriker, när det leker. Efter några dagar brukar man se ett mönster som kanske annars är svårt att upptäcka."

Skriva ner? Vem orkar det? Ska jag notera varje gång han vaknar på natten måste jag nog gå en kurs i stenografi först. Finns det såna speciellt framtagna för zombie-föräldrar? Alltså med lite enklare upplägg, tåligare lärare och gratis kaffe under studietiden?
Annars är det kört, kan jag lova. Lektider? Mattider? Nu måste det förtydligas lite. Vad räknas som lek? Klassar man det som lek när han trycker ner toarullen i wc-stolen? Eller ska jag skriva upp luddätandet som matintag, när han står och äter ur torktumlarfiltret?
Kan man lägga till en egen kolumn där nånstans bredvid kategorierna SOVA, ÄTA, LEKA som heter RÖJA & STÖKA? Möjligen skulle jag också behöva en kolumn som heter SANERAS. Då denna aktivitet snart går om ÄTA tidsmässigt. Vi har liksom en formel i huset som baseras på att tiden för matintag kan multipliceras med 100 och sen återigen multipliceras med 4 - då får man fram tiden för saneringen efter matintaget:
Lite förenklat något så här:

(TID FÖR MATINTAG*100)4 = Saneringsbehov i tid


s
en kan man också läsa följande:

"Varför behöver vi sova?
Sömn är viktigt för en god hälsa, den ger både kroppslig och psykisk vila. Sömnbrist gör oss trötta och irriterade, det gäller både vuxna och barn i alla åldrar.

Barn växer på natten (tillväxthormon släpps ut i blodet på natten), sinnesintryck bearbetas, information lagras och barnens försvar mot infektioner byggs upp under sömnen."

Där kom alltså förklaringen, Elton har ju inte gått upp ett gram på 4,5 månader. Han är ständigt snorig och han lagrar inte viss information (varför han varje morgon vaknar och inte minns var alla bulor, blåmärken och fläskläppar kommer ifrån, utan ständigt gör om samma misstag om och om igen)

Growing people suger!

Jag ska aldrig mer googla på ordet sömnbehov. Det känns som ett hån. Som hets mot folkgrupp eller nåt.

Kanske ska anmäla dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar