fredag 23 oktober 2009

vaccinering eller inte? riskgrupp eller ej?

Så trött man blir på dessa frågor som maler i ens huvud. Själv är jag inte nämnvärt rädd för svininfluensan. Men som förälder till en kille som har astma och andra problem med sina luftrör så blir man ju lite orolig.. och vill verkligen veta att man gör allt för att skydda honom från farliga saker.....

så när Eltons läkare ringde förra veckan passade jag ju på att fråga honom om Sigge skulle/borde vaccineras och han sa att Sigge fick vänta till allmänheten fick vaccinet.

Sen satt jag en kväll därefter och skrev och diskuterade lite med en kompis över MSN och började tänka lite till på det där och läste lite på familjeliv.se i trådar som handlar om barn med astma.

Och där verkade det som att vartenda barn med astma blivit kallad för vaccination i förstaläget.

Så jag ringde det där 020-nr i måndags, där man kan ställa frågor om svininfluensan och vaccineringen och frågade en gång till. Och hon tyckte det var konstigt att jag fått det svaret av Eltons läkare och sa att jag skulle ringa direkt till Sigges ansvarige läkare istället.

Så jag gjorde det, och missade ju telefontiden 2 ggr som jag ju bloggade om igår.

Men idag ringde de upp!

Jo då säger hon att vaccinet som vårt landsting fått tilldelat inte räcker till alla som kanske egentligen skulle behöva. utan såna grupper som prioriteras i andra landsting har vårt landsting typ fått välja bort, och de kallas inte för riskgrupp " på det sättet".. men OM Sigge skulle bli sjuk så ska vi direkt söka vård, för han är ju MER utsatt pga sin astma...... och det där tamiflu är extra viktig för såna patienter som har en diagnos som tex astma i första hand...... och vi ska definitivt köra på med astmamedicin extra mycket nu i sjukdomstider för att kanske bygga upp ett lite extra skydd för honom, även om han kanske inte egentligen behöver.. och när det blir vaccinering för allmänheten - då ska vi hänga på låstet och försöka se till att Sigge blir vaccinerade bland de första, sa hon..........

Det känns lite sådär efter samtalet. Att det ska vara olika i olika landsting??? är det inte konstigt? är man i en riskgrupp så är man väl? eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar